14 Eylül 2012 Cuma

Madame Bovary - Gustave Flaubert

Madame Bovary - Gustave Flaubert 
Remzi Kitabevi 1973 - 2.Basım

Taşra hayatında yetişmiş, hayattan mutlu bir aile, iyi bir kazanç beklentisi dışında fazla bir şey beklemeyen Dr.Bovary kendisinden yaşta büyük olup vefat eden eşinden sonra genç yaşta dul kalmıştır.  Kısa süre içerisinde bir hastasının iyi eğitimli güzel kızı Emma ile evlenir.  Emma sadece kilisenin kendisine önerdiği kitapları değil, ne bulursa okumuş, kendi mantık süzgecinden geçirerek çeşitli beğeniler edinmiş akıllı bir kadındır.  Kızıyla ve kocasıyla yaşadığı hayat onun beklentilerini karşılayamamaktadır. Mutsuzluğunun tek sebebi olarak gördüğü kocasına nefret ve acıma duygularıyla bağlıdır. Bir süre direnmesine rağmen okuduğu kitaplardaki güzellik, aşk, heyecan yaşamak için aldatma ve yalanlarla dolu bir hayat yaşamaya başlar. Aslında yaşadığı bu yasak ilişkilerde kendisini tatmin etmez, sadece yaşadığı ilişkilerin vicdan azabı ve geçici ayrılıkların acısından mutlu olmaktadır. Kocası ise içerisinde fırtınalar kopan karısının mutluluğundan ve sadakatinden asla şüphelenmez.  Aşk acılarının yanı sıra kocasından gizli edindiği borç artık ödenemeyecek duruma gelip icra kaçınılmaz olunca, dostları eczacının laboratuvarından aldığı tozla Madame Bovary intihar eder. Ölümü kocası için büyük bir yıkım olur, çalışamaz hale gelip evde mutsuzluk içinde yasını tutarken tesadüfen karısının aşığı tarafından yazılmış mektupları bulur ve acısına dayanamayıp kısa sürede oturduğu yerde ölür.  Öksüz ve yetim kalan kızları babaannesinin yanına taşınır.


Bu kitabı ilk gençlik döneminde okuduğumda Türk filmi izlesem yeridir demiştim.  Yakın zamanda tekrar okuyunca o dönem için cesur ve tabii olması gerektiği kadar dramatik buldum.  

Basit sonuç: Yettiremeyen belasını bulur :)

Ayrıca kitabın benim için önemli özelliklerinden biri 2. bölümün ortalarına kadar Nurullah Ataç tarafından Türkçeleştirilip, kalan kısmın Sabri Esat Siyavuşgil tarafından çevirilmesidir. Çevirinin devamı dilin nispeten başkalaştığı bir tarihte yapılsa da kesinlikle anlatımda farklılık ve kopukluk yok.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder